
ALPHABET MATCHING GAME VOCABULARY FLASHCARDS
Why learn Tamil?
Tamil is a Dravidian language spoken by about 75 million Tamil people of India and Sri Lanka. It is an official language of Sri Lanka.International travel is made easier and more pleasant when you know Tamil. You are at a distinct advantage in the global market if you are bilingual. Aquiring a second language can improve your skills and grades in math and English. Tamil expand one's view of the world, liberalize one's experiences, and make one more flexible and tolerant.
How Long Does it Take to Learn Tamil?
Tamil is rated as a category 3 language by the Foreign Service Institute. It is considered moderately difficult for English speakers to learn and takes an average of 44 weeks (or 1100 class hours) to gain professional working proficiency.
Tamil Alphabet & Pronunciation
க்
[k]
[k]
ங்
[ṅ]
[ṅ]
ச்
[c]
[c]
ஞ்
[ñ]
[ñ]
ட்
[ṭ]
[ṭ]
ண்
[ṇ]
[ṇ]
த்
[t]
[t]
ந்
[n]
[n]
ப்
[p]
[p]
ம்
[m]
[m]
ய்
[y]
[y]
ர்
[r]
[r]
ல்
[l]
[l]
வ்
[v]
[v]
ழ்
[ḻ]
[ḻ]
ள்
[ḷ]
[ḷ]
ற்
[ṟ]
[ṟ]
ன்
[ṉ]
[ṉ]
ஜ்
[j]
[j]
ஶ்
[ś]
[ś]
ஷ்
[ṣ]
[ṣ]
ஸ்
[s]
[s]
ஹ்
[h]
[h]
க்ஷ்
[kṣ]
[kṣ]
அ
[a]
[a]
ஆ
[ā]
[ā]
இ
[i]
[i]
ஈ
[ī]
[ī]
உ
[u]
[u]
ஊ
[ū]
[ū]
எ
[e]
[e]
ஏ
[ē]
[ē]
ஐ
[ai]
[ai]
ஒ
[o]
[o]
ஓ
[ō]
[ō]
ஔ
[au]
[au]
ஃ
[akh]
[akh]
Basic Phrases in Tamil
Hello | வணக்கம் (Vaṇakkam) |
---|---|
Goodbye | பிரியாவிடை (Piriyāviṭai) |
Yes | ஆம் (Ām) |
No | இல்லை (Illai) |
Excuse me | மன்னிக்கவும் (Maṉṉikkavum) |
Please | தயவு செய்து (Tayavu ceytu) |
Thank you | நன்றி (Naṉṟi) |
You are welcome | உங்களை வரவேற்கிறோம் (Uṅkaḷai varavēṟkiṟōm) |
Do you speak english | நீங்கள் ஆங்கிலம் பேசுகிறீர்களா? (Nīṅkaḷ āṅkilam pēcukiṟīrkaḷā?) |
Do you understand | உனக்கு புரிகிறதா? (Uṉakku purikiṟatā?) |
I understand | எனக்கு புரிகிறது (Eṉakku purikiṟatu) |
I do not understand | எனக்கு புரியவில்லை (Eṉakku puriyavillai) |
How are you | நீங்கள் எப்படி இருக்கிறீர்கள்? (Nīṅkaḷ eppaṭi irukkiṟīrkaḷ?) |
Fine thanks | நல்லது, நன்றி! (Nallatu, naṉṟi!) |
What is your name | உங்கள் பெயர் என்ன? (Uṅkaḷ peyar eṉṉa?) |
My name is | என் பெயர் (Eṉ peyar) |
Pleased to meet you | உங்களை சந்தித்ததில் மகிழ்ச்சி (Uṅkaḷai cantittatil makiḻcci) |
Tamil Grammar
Tamil Nouns
Man | மனிதன் (Maṉitaṉ) |
---|---|
Woman | பெண் (Peṇ) |
Boy | சிறுவன் (Ciṟuvaṉ) |
Girl | ஒரு பெண் (Oru peṇ) |
Cat | பூனை (Pūṉai) |
Dog | நாய் (Nāy) |
Fish | மீன் (Mīṉ) |
Water | தண்ணீர் (Taṇṇīr) |
Milk | பால் (Pāl) |
Egg | முட்டை (Muṭṭai) |
House | வீட்டில் (Vīṭṭil) |
Flower | பூ (Pū) |
Tree | மரம் (Maram) |
Shirt | சட்டை (Caṭṭai) |
Pants | காலுறை (Kāluṟai) |
Tamil Adjectives
Colors in Tamil
Black | கருப்பு (Karuppu) |
---|---|
White | வெள்ளை (Veḷḷai) |
Red | சிவப்பு (Civappu) |
Orange | ஆரஞ்சு (Ārañcu) |
Yellow | மஞ்சள் (Mañcaḷ) |
Green | பச்சை (Paccai) |
Blue | நீலம் (Nīlam) |
Purple | ஊதா (Ūtā) |
Pink | இளஞ்சிவப்பு (Iḷañcivappu) |
Gray | சாம்பல் (Cāmpal) |
Brown | பழுப்பு (Paḻuppu) |
Numbers in Tamil
Zero | பூஜ்யம் (Pūjyam) |
---|---|
One | ஒன்று (Oṉṟu) |
Two | இரண்டு (Iraṇṭu) |
Three | மூன்று (Mūṉṟu) |
Four | நான்கு (Nāṉku) |
Five | ஐந்து (Aintu) |
Six | ஆறு (Āṟu) |
Seven | ஏழு (Ēḻu) |
Eight | எட்டு (Eṭṭu) |
Nine | ஒன்பது (Oṉpatu) |
Ten | பத்து (Pattu) |
Eleven | பதினொன்று (Patiṉoṉṟu) |
Twelve | பன்னிரண்டு (Paṉṉiraṇṭu) |
Twenty | இருபது (Irupatu) |
Thirty | முப்பது (Muppatu) |
Forty | நாற்பது (Nāṟpatu) |
Fifty | ஐம்பது (Aimpatu) |
Sixty | அறுபது (Aṟupatu) |
Seventy | எழுபது (Eḻupatu) |
Eighty | எண்பது (Eṇpatu) |
Ninety | தொண்ணூறு (Toṇṇūṟu) |
Hundred | நூறு (Nūṟu) |
Thousand | ஆயிரம் (Āyiram) |
Tamil Verbs
To be | இருக்க வேண்டும் (Irukka vēṇṭum) |
---|---|
To have | வேண்டும் (Vēṇṭum) |
To want | வேண்டும் (Vēṇṭum) |
To need | தேவை (Tēvai) |
To help | உதவ (Utava) |
To go | போவதற்கு (Pōvataṟku) |
To come | வருவதற்கு (Varuvataṟku) |
To eat | சாப்பிடுவதற்கு (Cāppiṭuvataṟku) |
To drink | குடிக்க (Kuṭikka) |
To speak | பேச (Pēca) |
Building Simple Sentences
More Complex Tamil Sentences
And | மற்றும் (Maṟṟum) |
---|---|
Or | அல்லது (Allatu) |
But | ஆனாலும் (Āṉālum) |
Because | ஏனெனில் (Ēṉeṉil) |
With | உடன் (Uṭaṉ) |
Also | மேலும் (Mēlum) |
However | எனினும் (Eṉiṉum) |
Neither | இல்லை (Illai) |
Nor | அல்லது (Allatu) |
If | என்றால் (Eṉṟāl) |
Then | பிறகு (Piṟaku) |
Useful Tamil Vocabulary
Tamil Questions
Who | யார் (Yār) |
---|---|
What | என்ன (Eṉṉa) |
When | எப்பொழுது (Eppoḻutu) |
Where | எங்கே (Eṅkē) |
Why | ஏன் (Ēṉ) |
How | எப்படி (Eppaṭi) |
How many | எத்தனை (Ettaṉai) |
How much | எவ்வளவு (Evvaḷavu) |
Days of the Week in Tamil
Monday | திங்கட்கிழமை (Tiṅkaṭkiḻamai) |
---|---|
Tuesday | செவ்வாய் (Cevvāy) |
Wednesday | புதன்கிழமை (Putaṉkiḻamai) |
Thursday | வியாழக்கிழமை (Viyāḻakkiḻamai) |
Friday | வெள்ளி (Veḷḷi) |
Saturday | சனிக்கிழமை (Caṉikkiḻamai) |
Sunday | ஞாயிற்றுக்கிழமை (Ñāyiṟṟukkiḻamai) |
Yesterday | நேற்று (Nēṟṟu) |
Today | இன்று (Iṉṟu) |
Tomorrow | நாளை (Nāḷai) |
Months in Tamil
January | ஜனவரி (Jaṉavari) |
---|---|
February | பிப்ரவரி (Pipravari) |
March | மார்ச் (Mārc) |
April | ஏப்ரல் (Ēpral) |
May | மே (Mē) |
June | ஜூன் (Jūṉ) |
July | ஜூலை (Jūlai) |
August | ஏப்ரல் (ஆகஸ்ட்) |
September | செப்டம்பர் (Cepṭampar) |
October | அக்டோபர் (Akṭōpar) |
November | நவம்பர் (Navampar) |
December | டிசம்பர் (Ṭicampar) |
Seasons in Tamil
Winter | குளிர்காலம் (Kuḷirkālam) |
---|---|
Spring | வசந்த (Vacanta) |
Summer | கோடை (Kōṭai) |
Autumn | இலையுதிர் காலம் (Ilaiyutir kālam) |
Telling Time in Tamil
What time is it | இது என்ன நேரம்? (Itu eṉṉa nēram?) |
---|---|
Hours | மணி (Maṇi) |
Minutes | நிமிடம் (Nimiṭam) |
Seconds | விநாடிகள் (Vināṭikaḷ) |
O clock | மணி (Maṇi) |
Half | பாதி (Pāti) |
Quarter past | கால் கடந்த (Kāl kaṭanta) |
Before | முன் (Muṉ) |
After | பிறகு (Piṟaku) |