ALPHABET MATCHING GAME VOCABULARY FLASHCARDS
Why Learn Gujarati?
Communication skills developed while learning Gujarati can improve your interpersonal skills in your native language as well. Four out of five new jobs in the US are created as a result of foreign trade. Communication skills developed while learning Gujarati can improve your interpersonal skills in your native language as well. Studying the Gujarati Language creates more positive attitudes and less prejudice toward people who are different.
Gujarati Alphabet & Pronunciation
અ
[a]
[a]
આ
[ā]
[ā]
ઇ
[i]
[i]
ઈ
[ī]
[ī]
ઉ
[u]
[u]
ઊ
[ū]
[ū]
એ
[e,ɛ]
[e,ɛ]
ઐ
[ai]
[ai]
ઓ
[o,ɔ]
[o,ɔ]
ઔ
[au]
[au]
અં
[ṁ]
[ṁ]
અ:
[ḥ]
[ḥ]
ઋ
[r̥]
[r̥]
ઍ
[â]
[â]
ઑ
[ô]
[ô]
ક
[ka]
[ka]
ખ
[kha]
[kha]
ગ
[ga]
[ga]
ઘ
[gha]
[gha]
ઙ
[ṅa]
[ṅa]
શ
[śa]
[śa]
ચ
[cha]
[cha]
છ
[chha]
[chha]
જ
[ja]
[ja]
ઝ
[jha]
[jha]
ઞ
[ña]
[ña]
ય
[ya]
[ya]
ટ
[ṭa]
[ṭa]
ઠ
[ṭha]
[ṭha]
ડ
[ḍa]
[ḍa]
ઢ
[ḍha]
[ḍha]
ણ
[ṇa]
[ṇa]
ર
[ra]
[ra]
ત
[ta]
[ta]
થ
[tha]
[tha]
દ
[da]
[da]
ધ
[dha]
[dha]
ન
[na]
[na]
લ
[la]
[la]
પ
[pa]
[pa]
ફ
[pha]
[pha]
બ
[ba]
[ba]
ભ
[bha]
[bha]
મ
[ma]
[ma]
વ
[va]
[va]
હ
[ha]
[ha]
ળ
[a]
[a]
ક્ષ
[kṣa]
[kṣa]
જ્ઞ
[gña]
[gña]
ષ
[ṣa]
[ṣa]
સ
[sa]
[sa]
Basic Phrases in Gujarati
Hello | નમસ્તે (Namastē) |
---|---|
Goodbye | આવજો (Āvajō) |
Yes | હા (Hā) |
No | ના (Nā) |
Excuse me | માફ કરશો (Māpha karaśō) |
Please | કૃપા કરીને (Kr̥pā karīnē) |
Thank you | આભાર (Ābhāra) |
You are welcome | ભલે પધાર્યા (Bhalē padhāryā) |
Do you speak english | તમે અંગ્રેજી બોલો છો? (Tamē aṅgrējī bōlō chō?) |
Do you understand | તમે સમજો છો? (Tamē samajō chō?) |
I understand | હુ સમજયો (Hu samajayō) |
I do not understand | મને સમજાતું નથી (Manē samajātuṁ nathī) |
How are you | તમે કેમ છો? (Tamē kēma chō?) |
Fine thanks | સરસ, આભાર! (Sarasa, ābhāra!) |
What is your name | તમારું નામ શું છે? (Tamāruṁ nāma śuṁ chē?) |
My name is | મારું નામ (Māruṁ nāma) |
Pleased to meet you | તમને મળવા થી ખુશી થઇ (Tamanē maḷavā thī khuśī tha'i) |
Gujarati Grammar
Gujarati Nouns
Man | માણસ (Māṇasa) |
---|---|
Woman | સ્ત્રી (Strī) |
Boy | છોકરો (Chōkarō) |
Girl | છોકરી (Chōkarī) |
Cat | બિલાડી (Bilāḍī) |
Dog | કૂતરો (Kūtarō) |
Fish | માછલી (Māchalī) |
Water | પાણી (Pāṇī) |
Milk | દૂધ (Dūdha) |
Egg | ઇંડા (Iṇḍā) |
House | ઘર (Ghara) |
Flower | ફૂલ (Phūla) |
Tree | વૃક્ષ (Vr̥kṣa) |
Shirt | શર્ટ (Śarṭa) |
Pants | પેન્ટ (Pēnṭa) |
Gujarati Adjectives
Colors in Gujarati
Black | કાળો (Kāḷō) |
---|---|
White | સફેદ (Saphēda) |
Red | લાલ (Lāla) |
Orange | નારંગી (Nāraṅgī) |
Yellow | પીળો (Pīḷō) |
Green | લીલા (Līlā) |
Blue | વાદળી (Vādaḷī) |
Purple | જાંબલી (Jāmbalī) |
Pink | ગુલાબી (Gulābī) |
Gray | ભૂખરા (Bhūkharā) |
Brown | ભુરો (Bhurō) |
Numbers in Gujarati
Zero | શૂન્ય (Śūn'ya) |
---|---|
One | એક (Ēka) |
Two | બે (Bē) |
Three | ત્રણ (Traṇa) |
Four | ચાર (Cāra) |
Five | પાંચ (Pān̄ca) |
Six | છ (Cha) |
Seven | સાત (Sāta) |
Eight | આઠ (Āṭha) |
Nine | નવ (Nava) |
Ten | દસ (Dasa) |
Eleven | અગિયાર (Agiyāra) |
Twelve | બાર (Bāra) |
Twenty | વીસ (Vīsa) |
Thirty | ત્રીસ (Trīsa) |
Forty | ચાલીસ (Cālīsa) |
Fifty | પચાસ (Pacāsa) |
Sixty | સાઠ (Sāṭha) |
Seventy | સિત્તેર (Sittēra) |
Eighty | એંસી (Ēnsī) |
Ninety | નેવું (Nēvuṁ) |
Hundred | સો (Sō) |
Thousand | હજાર (Hajāra) |
Gujarati Verbs
To be | હોવું (Hōvuṁ) |
---|---|
To have | હોય (Hōya) |
To want | માંગો છો (Māṅgō chō) |
To need | જરૂરી હોવું (Jarūrī hōvuṁ) |
To help | મદદ કરવા માટે (Madada karavā māṭē) |
To go | જાઓ (Jā'ō) |
To come | આવે (Āvē) |
To eat | ખાવા માટે (Khāvā māṭē) |
To drink | પીવા માટે (Pīvā māṭē) |
To speak | વાત કરવા માટે (Vāta karavā māṭē) |
Building Simple Sentences
More Complex Gujarati Sentences
And | અને (Anē) |
---|---|
Or | અથવા (Athavā) |
But | પરંતુ (Parantu) |
Because | કારણ કે (Kāraṇa kē) |
With | સાથે (Sāthē) |
Also | પણ (Paṇa) |
However | જોકે (Jōkē) |
Neither | ન તો (Na tō) |
Nor | ના (Nā) |
If | જો (Jō) |
Then | પછી (Pachī) |
Useful Gujarati Vocabulary
Gujarati Questions
Who | કોણ (kōṇa) |
---|---|
What | શું (Śuṁ) |
When | ક્યારે (Kyārē) |
Where | જ્યાં (Jyāṁ) |
Why | શા માટે (Śā māṭē) |
How | કેવી રીતે (Kēvī rītē) |
How many | કેટલા (Kēṭalā) |
How much | કેટલુ (Kēṭalu) |
Days of the Week in Gujarati
Monday | સોમવાર (Sōmavāra) |
---|---|
Tuesday | મંગળવારે (Maṅgaḷavārē) |
Wednesday | બુધવાર (Budhavāra) |
Thursday | ગુરુવાર (Guruvāra) |
Friday | શુક્રવાર (Śukravāra) |
Saturday | શનિવાર (Śanivāra) |
Sunday | રવિવાર (Ravivāra) |
Yesterday | ગઇકાલે (Ga'ikālē) |
Today | આજે (Ājē) |
Tomorrow | આવતીકાલે (Āvatīkālē) |
Months in Gujarati
January | જાન્યુઆરી (Jān'yu'ārī) |
---|---|
February | ફેબ્રુઆરી (Phēbru'ārī) |
March | કુચ (Kuca) |
April | એપ્રિલ (Ēprila) |
May | મે (Mē) |
June | જૂન (Jūna) |
July | જુલાઈ (Julā'ī) |
August | .ગસ્ટ (.Gasṭa) |
September | સપ્ટેમ્બર (Sapṭēmbara) |
October | ઓક્ટોબર (Ōkṭōbara) |
November | નવેમ્બર (Navēmbara) |
December | ડિસેમ્બર (Ḍisēmbara) |
Seasons in Gujarati
Winter | શિયાળો (Śiyāḷō) |
---|---|
Spring | વસંત (Vasanta) |
Summer | ઉનાળો (Unāḷō) |
Autumn | પાનખર (Pānakhara) |
Telling Time in Gujarati
What time is it | કેટલા વાગ્યા? (Kēṭalā vāgyā?) |
---|---|
Hours | કલાક (Kalāka) |
Minutes | મિનિટ (Miniṭa) |
Seconds | સેકંડ (Sēkaṇḍa) |
O clock | વાગ્યે (Vāgyē) |
Half | અડધા (Aḍadhā) |
Quarter past | ક્વાર્ટર ભૂતકાળ (Kvārṭara bhūtakāḷa) |
Before | પહેલાં (Pahēlāṁ) |
After | પછી (Pachī) |